Cara Buat Ikan Pekasam
Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi.
Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam.
. Di sini saya kongsikan cara mudah membuat ikan pekasam mesti jadiselamat mencuba cara membuat pekasam inibahan yang digunakan pun mudah iaitu ikangaram. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Pekasam lebih sedap jika dibuat menggunakan ikan air tawar seperti ikan lampam puyu sepat dan lain-lain lagi yang Min pun dah lupa nama sebab hanya membeli ikan laut sahaja.
Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli. Simpan ikan pekasam dalam peti sejuk bahagian tidak beku.
Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Ikut step di bawah. Cara buat pekasam bukannya susah sangat.
Macam mana nak buat ikan pekasam. Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.
Ambil asam keping dan selitkan di celah-celah ikan. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam. Tutup rapat-rapat dan peram.
Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya. Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni.
Untuk memasaknya boleh biarkan di luar peti sejuk. 2-3 keping asam gelugur. Resepi Ikan Pekasam Homemade.
Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Tambahan pula ikan adalah bersifat alkali. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan.
Beras sangai dan tumbuk. Salam satu Hobi OutdoorSegmen JOM REDAH kali inimemaparkan cara2 membuat ikan pekasam dan ikan masinIkan hasil saya menjala sebelum iniResepi dan cara. 7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai.
Setelah itu gaul ikan dengan garam asam keping gula merah dan beras. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan. Ianya dimakan dengan cili untuk menaikkan selera makan.
½ cawan garam halus. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. 1Setelah ikan siap di bersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus.
CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM. Selepas 1-2 minggu di bahagian tidak beku boleh alihkan ikan ke bahagian sejukbeku supaya tahan lama. Anggaran 1kg ikan 100g garam.
Pekena selera kampung pun sedap juga kan. Cara buat ikan pekasam. Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2.
Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang.
Ikan tersebut mesti siang dan cuci bersih-bersih terlebih dahulu kerana isi perut ikan tersebut mengandungi kuman mikrob suka sangat dan membiak di situ sekaligus menjadikan ikan tersebut cepat rosak. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. Peram selama 1-2 minggu sebelum digoreng.
Video ni dibuat lepas lawatan saya dan coursemate ke Pusat Perkembangan Akuakultur Perlok untuk assignment pembuatan ikan pekasam dan ikan salai. Pekasam ikan merupakan lauk tradisional semenjak turun temurun yang tidak boleh dilupakan. Nov 23 2019 - Resipi dan cara-cara membuat Ikan Pekasam homemade yang sangat sedap mudah dan sesuai dijadikan hidangan semasa bulan puasa.
Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang.
Resepi Raidah Ikan Pekasam Beras Resepiraidah Ikan Fermentasi Masakan
Resepi Pekasam Ikan Gelama Tahan Lama
Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky
Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food
Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pekasam
Comments
Post a Comment